Jeugdtrainers: “Do no harm!”

 In Blog
Guido Budziak

Nieuw Nederlands voetbalsucces in de maak

De kop is eraf. Het WK in Rusland is begonnen. 16 miljoen Nederlandse bondscoaches hebben een rustige zomerperiode. Ze hoeven Oranje niet naar de WK-titel te leiden. Toch is zo’n WK is vaak ook de inspiratiebron voor veel trainers en voetbalexperts om tot nieuwe inzichten te komen. We moeten het immers als Nederland anders doen, anders zijn we er over twee jaar tijdens het EK weer niet bij. Dat mag niet gebeuren.

Nu heeft de KNVB al flinke aanpassingen gedaan aan de opzet van het jeugdvoetbal. Het moet ertoe leiden dat kinderen meer balcontacten hebben en daardoor balvaardiger worden. Gaan nieuwe inzichten en meer balcontacten ons nieuwe successen brengen?

Hoe zou Messi hier beter van zijn geworden?

Ik heb onlangs een paar video’s (1, 2, 3) op Youtube bekeken van een jonge Lionel Messi die wedstrijdjes met zijn team speelt. Wat een balvaardigheid! Een van de video’s is uit 1993. Toen bestond het internet nog niet. Hoe kwam hij op die leeftijd al tot van die geweldige dribbel- en passeeracties? Zouden zijn trainers hem dit allemaal hebben geleerd? Waarschijnlijk niet. Wat dan? Messi had niet de mogelijkheid om op social media te kijken naar geweldige voetbalacties van anderen. Wij gelukkig wel, dus we kunnen zien wat je op jonge leeftijd al allemaal kunt.

Bij ieder nieuw inzicht over de manier waarop voetbaljeugd getraind en gecoacht zou moeten worden vraag ik me af: “hoe zou Messi hier beter van zijn geworden?”. Zouden al die nieuwe inzichten ertoe hebben geleid dat de kleine Argentijn nog beter zou zijn geworden? Hoe zou een ‘moderne coach’ om moeten gaan met een pingelaar zoals Messi? Doordat hij voortdurend met de bal aan de voet dribbelt, hebben zijn teamgenootjes veel minder balcontacten. Had Messi gecoacht moeten worden om de bal vaker over te spelen?

Jeugdtrainers kunnen het verschil maken

Er zullen jeugdtrainers zijn die van mening zijn dat zij met hun voetbalkennis een hele grote invloed kunnen hebben op de voetbalontwikkeling van kinderen. In positieve zin. Het zou zomaar kunnen zijn dat ze gelijk hebben. Tegelijkertijd denk ik dat er maar weinig mensen in de wereld zijn die écht weten hoe ze voetbaltalent moeten opleiden, laat staan dat ze het bewijs hebben dat ze erin geslaagd zijn om dat te doen. In de meeste gevallen geldt volgens mij dat trainers het uitstekend hebben gedaan als ze niet de verkeerde dingen doen. Do no harm!

Het gevaar om dingen verkeerd te doen dreigt namelijk volgens mij met al die voetbalwijsheden. Waarom zo moeilijk doen? Laat spelers zelf de oplossingen bepalen, zoals dat tijdens partijtjes op straat ook gebeurt.

Want het succes van Messi en alle andere goede voetballers komt voor het grootste deel simpelweg doordat ze van jongs af aan ontzettend veel hebben gevoetbald en dat ze daardoor een grote liefde voor het voetbal hebben ontwikkeld. Dat is volgens mij ook de belangrijkste vraag voor het Nederlandse voetbal. Hoe krijgen we de jeugd uit eigen beweging vaker aan het voetballen? Dat zorgt automatisch voor meer balcontacten. Als het lukt om dat voor elkaar te krijgen dan zijn vervolgens de tips en begeleiding die een goede jeugdcoach kan bieden extreem waardevol. Beter voetballen leren kinderen zelf, als team beter samenspelen is iets voor een coach om te begeleiden.

Ik kijk uit naar de filmpjes op social media van Nederlandse trapveldjes waar geweldige acties worden gemaakt. Dan valt er straks voor jeugdtrainers en ons allemaal veel meer te genieten.

Recent Posts
Contact

Neem contact met ons op

Not readable? Change text. captcha txt