We gaan weer beginnen!

Het voetbalseizoen gaat voor de jeugd weer beginnen. Ben jij jeugdtrainer? Let je dan even op de volgende zaken?

1. Schoeisel

Na een vakantie is het altijd even de vraag met welke schoenen kinderen het veld op komen lopen. Gloednieuw, te klein, te groot, versleten? Als de schoenen niet in orde zijn kan dat allerlei (pijnlijke) problemen geven. Blaren, grotere kans op het omzwikken van de enkel, struikelen.

Controleer beide de schoenen van beide voeten. De ene schoen kan prima op maat zijn, terwijl de andere te groot of te klein is. Qua breedte zijn er ook verschillen tussen schoenen.

2. Spelregelwijzigingen

Pas de nieuwe regels direct toe in je trainingen om vertrouwd te raken met de veranderingen. Hoe kun je voordeel behalen uit de nieuwe regels? Bekijk de meest opvallende wijzigingen voor jouw leeftijdscategorie hier:

11-tegen-11:

Je vindt de belangrijkste wijzigingen hier.

8-tegen-8 / 6-tegen-6:

 • Achterbal: De achterbal wordt vanaf de grond genomen binnen het keepersgebied door de bal in te dribbelen, in te passen of in te schieten. De achterbal kan zowel door de keeper als door een veldspeler worden genomen. De tegenstander staat op minimaal 5 meter afstand.
 • Hoekschop: Hoekschoppen worden vanaf de hoekpunten van het speelveld genomen door de bal in te dribbelen, in te passen of in te schieten. In alle gevallen kan er gescoord worden door de speler die de hoekschop neemt. De tegenstander staat op minimaal 5 meter afstand.

3. Spelplezier

Waarom komen de jongens en meiden van jouw team naar het veld? Bespreek dat bij de start van het seizoen. Aan jou als trainer de mooie opdracht om hier op in te spelen en met elkaar aan te werk. Vind een balans tussen de beoogde voetbalontwikkeling die verschillende leermethodes voorschrijven voor een bepaalde leeftijd en het voetbalniveau enerzijds en de kenmerken van jouw team anderzijds. In de Connected.Football app vind je suggesties voor programma’s om mee aan de slag te gaan.

Afspraken

Natuurlijk zijn er nog andere zaken waarover je met je team aan de slag gaat bij de start van het nieuwe seizoen:

 • Algemene afspraken met betrekking tot trainingen en wedstrijden (afmelden, tijdstip aanwezigheid);
 • Meenemen materialen naar het veld en opruimen van materialen na afloop van de training;
 • Kleedruimte netjes achterlaten na de training;

Voetbalconditionele opbouw oudere jeugd

Train je een team met oudere kinderen (vanaf 17 jaar)? Voetbalconditionele training is een discipline op zichzelf. Sta je voor een groep met oudere jeugd en ben je niet geschoold? Houd dan in ieder geval rekening met de volgende aandachtspunten om een goede voetbalspecifieke conditie op te bouwen en blessures te voorkomen:

 1. Werk in de eerste 6 weken van de voorbereiding van grote vormen naar kleine vormen:
  • Week 1 en 2: grote vormen (partijspelen), langere tijdsduur, lage intensiteit;
  • Week 3 en 4: middelgrote vormen (kleinere veldafmetingen t.o.v. week 1 en 2)
  • Week 5 en 6: kleine vormen (3-tegen-3, 4-tegen-4), korte tijdsduur, hoge intensiteit;
 2. Pas de warming-up aan aan de intensiteit van de training;
 3. Bepaal de intensiteit van een training aan de hand van de fase (trainingsweek), niet op basis van het aantal aanwezige spelers;
 4. Maak een duidelijk verschil tussen de voetbalconditionele onderdelen en tactische onderdelen tijdens de trainingsopbouw;
 5. Laat spelers de juiste romp stabiliteitsoefeningen uitvoeren – een filmpje met specifieke oefeningen voor voetballers vind je hier;
 6. Houd rekening gehouden met fysieke en leeftijdsverschillen binnen het team;
Recent Posts
Contact

Neem contact met ons op

Not readable? Change text. captcha txt